Haus Simon - Köln
1976 yılından bu güne Demanslılara yatılı bakım hizmetinin verildiği kurumun hizmet binası hastane planına benzemekte. Köln bölgesinin en büyük demans bakım merkezlerinden biri olan Haus Salem çok geniş bir yeşil alan içinde. Bu merkezde kalan yaşlıların kaçma durumundan dolayı tüm kapılarının kilitli olması ve bu konuda izin alınmış kurum olması özelliği dikkat çekmekte. 370 kalan yaşlının yaklaşık %80’ininde Alzheimer hastalığı tanısı var.
Alzheimer’li yaşlı buraya alınırken ailesinden ve çevresinden derinlemesine otobiyografisi çıkartıldığı ve buna göre bakım planın hazırlandığı ve buna göre hangi terapilere katılacağına karar verilmekte. Bazıları ile teke tek ilgilenen personel olduğunu öğrendik.
Gece vardiyasında 25 sene çalışan itfaiye işçisi buraya Alzheimer’li olarak geldiğinde bakım planında gece tüm yaşlıların yatma saatinde uykuya zorlama olmadığını ve o yaşlı için özellikle gece terapileri ve gece uğraşlarının düzenlendiğini öğrendik. Kumlarında Validasyon tekniklerini ve Tomm Kith protokolünü uygulamaktalar.
Kurumda kalan yaşlıların çeşitli meyve ve sebzeleri yetiştirilmeleri için özel olarak tasarlanmış bahçesi bulunmakta. Mevsimine göre sebze ve meyve yetiştirilmekte. Alzheimer’li hasta ve bakım personeli bunları günlük olarak sulanmakta ve bakımları yapılmakta. Yetiştirilenleri kopararak beraberce mutfağa getirmekte. Mutfakta berberce pişirilip yaşlının arkadaşları ve yakınları ile beraber yenmekte. Yaşlılar kendi katlarında kalanlar ile beraber topluca yemek yemekte, fakat haftada bir kere daha ufak gruplar ile yemek yemeleri sağlanmakta. Özellikle yemek yemeyi istemeyen yada beraber yendiğinde az yemek yiyen yaşlıların bu uygulamayı çok sevdikleri ve daha çok yedikleri tespit edilmiş. Ufak gruplar ile yemek yeme burada en ilginç özellikleri olarak bizlerin dikkatini çekti. Ziyaretimiz esnasında bu uygulamayı izleme imkanını bulduk.
Ana yemekler mutfakta yapılmakta buradan katlara gelerek yaşlılar yemekte. Tüm katlarda özellikle pasta, börek…vb yiyecekler hazırlanmakta bu uygulama ile Alzheimer’lilerin yemek kokusunu unutmamaları sağlanmakta ayrıca iştahları arttırılması sağlanmakta. Pasta börek personel tarafından yapılarken yaşlılar’ da yapılmasına yardım etmekte. Mutfak işleri yaşlıları terapide en önemli bir unsur olarak görülmekte.
Yemek salonlarında buzdolabı ve fırın ..vb mutfak malzemelerini yaşlılar aktif olarak kullanmaları teşvik edilmekte. Buzdolabında kendilerine ait bir malzemenin olması buzdolabını aktif olarak kullanması teşvik edilmekte.
Özellikle bayanlılar için uygulana terapi örneğini yakından izledik. Bir pano üzerinde; makas, iğne, yüzük, düğme, çıtçıt, kumaşlardan bulunmakta. Bayanlara makas veya düğme gösterilerek ismi sorulmakta ismini bildikten sonra makasın veya düğmenin ne işe yaradığı sorulmakta, daha sonra ise kendisinin makası veya düğmeleri nerelerde kullandığını anlatması istenmekte. Özellikle bayanların biçki-dikiş işlemlerini çok sevmesi nedeni ile hatırlama terapisi olarak ilgi gördüğünü öğrendik.
Denge problemi olan ve yürümekte zorlanan yaşlılarını düşmelerini önlemek için yatağa yada koltuklara bağlamadıklarını söylediler. Özel olarak imal edilen külotların içinde Femur başını ve kalçayı kavrayacak şekilde ve bası yarası yapmayan maddeden imal edilen parçanın konduğunu böylece düşmelerde femur ve pelvis kırığı ihtimalini azalttıklarını öğrendik. Düşeme sonucu kafa travmalarının etkilerini ve komplikasyonlarını en aza indirmek için özel imal edilmiş şapkaların kullanıldığını gördük.
Ağır Alzheimer tanısı olan yaşlıların özellikle müzik terapisi ile rahatladıklarını, evde ne yapıyorlarsa burada aynı şeylerin yapılması teşvik edilmekte.
Kurumda çalışan personellerine düzenli hizmet içi eğitim planladıklarını ve her personelin haftada 1 saat olmak üzere yılda 52 saat hizmet içi eğitimi aldıklarını öğrendik.
4 Ekim 2007 12:30 – 14:30
Bilgilendirmeleri için Ulrike Barget ve Nocte Angelika'ya teşşekür ederim.